semana europea residuos 2024
Itzuli

Elikagaiak xahutzea gustu txarrekoa da

“Elikagaiak xahutzea gustu txarrekoa da”. Horixe da European Week for Waste Reduction (EWWR) astearen Zuzendaritza Batzordeak azaroaren 16tik 24ra bitartean egingo duen Hondakinen Prebentziorako Europako Astearen leloa. Aurten, elikagai-hondakin gutxiago sortzea du ardatz Asteak. 

Mundu mailan, giza kontsumorako ekoiztutako elikagai guztien herena galtzen da alferrik. Europar Batasunean, 59,2 milioi tona elikagai-hondakin baino gehiago sortzen dira, 132 kg biztanleko.  

Euskadin, 111 kg elikagai-hondakin sortzen ditu pertsona batek urtean; guztira, 244.972 tona. Elikagai-hondakinen erdiak baino gehiago etxeetan sortzen dira, eta, ondoren, merkataritza-zerbitzuetan eta hotel, jatetxe eta kafetegietan. Hona hemen datuak sektorearen arabera (infografia. Iturria: ELIKA) 

Zergatik da garrantzitsua elikagai-hondakinak sortzearen aurka borrokatzea? 

Elikagaiak alferrik galtzeak elikagaiak botatzea dakar berekin, eta, horrez gain, eragina du ekonomian eta ingurumenean ere, elikagai horiek ekoizteko berotegi-efektuko gasak isurtzen baitira (lurrak lantzen direlako eta ura eta ongarriak erabiltzen direlako). 

Zer egin daiteke elikagai-hondakin gutxiago sortzeko? 

(Infografia. Iturria: ELIKA) 

Mutualiak bat egin du Hondakinen Prebentziorako Europako Astearekin, eta askotariko ekintzak jarriko ditu abian 3R-en garrantziari buruz kontzientziatzeko: “Reducir” (murriztu) “Reutilizar” (berrerabili) eta “Reciclar” (birziklatu). Garapen Jasangarriko Batzordeak zenbait ekintza gauzatuko ditu elikagai-hondakinak sortzeari uzteak duen garrantziari buruz kontzientziatzeko, eta aholkuak emango ditu egunero alferrik galtzen den elikagai-kantitatea murrizteko. 

Lotutako berriak