“Elikagaiak xahutzea gustu txarrekoa da”. Horixe da European Week for Waste Reduction (EWWR) astearen Zuzendaritza Batzordeak azaroaren 16tik 24ra bitartean egingo duen Hondakinen Prebentziorako Europako Astearen leloa. Aurten, elikagai-hondakin gutxiago sortzea du ardatz Asteak.
Mundu mailan, giza kontsumorako ekoiztutako elikagai guztien herena galtzen da alferrik. Europar Batasunean, 59,2 milioi tona elikagai-hondakin baino gehiago sortzen dira, 132 kg biztanleko.
Euskadin, 111 kg elikagai-hondakin sortzen ditu pertsona batek urtean; guztira, 244.972 tona. Elikagai-hondakinen erdiak baino gehiago etxeetan sortzen dira, eta, ondoren, merkataritza-zerbitzuetan eta hotel, jatetxe eta kafetegietan. Hona hemen datuak sektorearen arabera (infografia. Iturria: ELIKA)

Zergatik da garrantzitsua elikagai-hondakinak sortzearen aurka borrokatzea?
Elikagaiak alferrik galtzeak elikagaiak botatzea dakar berekin, eta, horrez gain, eragina du ekonomian eta ingurumenean ere, elikagai horiek ekoizteko berotegi-efektuko gasak isurtzen baitira (lurrak lantzen direlako eta ura eta ongarriak erabiltzen direlako).
Zer egin daiteke elikagai-hondakin gutxiago sortzeko?

(Infografia. Iturria: ELIKA)
Mutualiak bat egin du Hondakinen Prebentziorako Europako Astearekin, eta askotariko ekintzak jarriko ditu abian 3R-en garrantziari buruz kontzientziatzeko: “Reducir” (murriztu) “Reutilizar” (berrerabili) eta “Reciclar” (birziklatu). Garapen Jasangarriko Batzordeak zenbait ekintza gauzatuko ditu elikagai-hondakinak sortzeari uzteak duen garrantziari buruz kontzientziatzeko, eta aholkuak emango ditu egunero alferrik galtzen den elikagai-kantitatea murrizteko.
